Waalwijkse Carola de Vries geeft boek uit over fibromyalgie

Foto:

Carola de Vries heeft fibromyalgie. Dagelijkse wordt de Waalwijkse aan deze chronische en pijnlijke ziekte herinnerd. De ziekte komt voor bij twee op de honderd volwassenen en betekent letterlijk: pijn in het bindweefsel. Ze besluit haar gevoel op papier te zetten. “Zonder mooie woorden, zonder censuur. Met tranen, zelfspot en een onwerkelijk doorzettingsvermogen wordt de strijd door de depressies, pijn en het gebrek aan energie beschreven. Wat begon als een dagboek, werd de strijd voor erkenning en herkenning.”

Carola: “Ik kreeg zoveel reacties op mijn blog van mensen die de ziekte erkennen. Hieruit ontstond het idee om mijn ervaringen met de ziektes fibromyalgie en ME/CVS te delen. Mijn bedoeling was ook om meer erkenning te krijgen voor deze ziektes en om mensen, die in dezelfde situatie zitten, te helpen: ze staan niet alleen. Ik had 22 jaar geleden maar wat graag een boek gehad met ervaringen van anderen.”

ww140528carola

Onbegrip
Het boek is geschreven voor medepatiënten en hun omgeving. “Zo kunnen ze zelf ervaren dat het dag in dag uit vechten enorm zwaar is. En bijvoorbeeld ook dat de ziekte zo grillig is, dat je nooit afspraken kunt maken op de lange termijn.” Daarnaast vertelt Carola over het onbegrip in het medische circuit. “Doctoren stuurden me van het kastje naar de muur. Vonden me een ‘hork’ en dachten dat ik gek was. Volgens hen zat het tussen mijn oren. Het ontkennen van mijn pijn en het vechten voor erkenning in mijn omgeving was soms misschien nog wel zwaarder dan de kwaal.”

Straattaal
De reacties na het verschijnen van haar boek zijn overweldigend. “Ik heb echt honderden reacties gekregen! Van emotioneel tot hilarisch. Veel mensen geven aan het boek te gaan bestellen en ik ben blij dat ik veel mensen blij kan maken met mijn verhaal.” Het boek heeft haar uiteindelijk meer gebracht dan aanvankelijk de bedoeling was. Het schrijfproces maakte veel los, zodoende heeft het een bijna therapeutische uitwerking. “Ik heb het geschreven vanuit mijn eigen emotie en in straattaal. Ik wilde hierin liever geen aanpassingen. Het moest uiteindelijk mijn boek blijven. Het is de naakte waarheid over wat mij 22 jaar heeft beziggehouden: mijn leven, de ziekte en het gevecht met de depressies.”
Fibromyalgie – vechten met de draak in mij- is te koop bij www.boekscout.nl en bij elke boekwinkel onder het IBSNnummer: 9789402207866 De link naar het boek is: http://boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=4778
article
4125
Waalwijkse Carola de Vries geeft boek uit over fibromyalgie
Carola de Vries heeft fibromyalgie. Dagelijkse wordt de Waalwijkse aan deze chronische en pijnlijke ziekte
https://waalwijk.nieuws.nl/nieuws/20140528/waalwijkse-carola-de-vries-geeft-boek-uit-over-fibromyalgie/
2014-05-28T20:56:41+00:00
https://waalwijk.nieuws.nl/media/sites/364/2014/05/eco4awntie0xrk34sm83b8fi6-ww140528carola1.jpg
Nieuws