Wethouder Odabasi schrijft recept voor Taalhuis

Foto: Gemeente Waalwijk

WAALWIJK – Samen soep eten: dat kan elke week op verschillende locaties. Afgelopen woensdag werd de ‘soepgroep’ in Buurthuis Zanddonk in Waalwijk verrast. Wethouder Dilek Odabasi deelde haar favoriete soeprecept en at gezellig mee. Met reden: ze schreef het recept speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen.

Wethouder Dilek Odabasi zette het recept op papier op verzoek van Taalhuis Waalwijk. Het Taalhuis vraagt daarmee aandacht voor de maand van de basisvaardigheden. Voorwaarde was dan ook dat het recept eenvoudig te lezen is. Rianne de Bie van het Taalhuis vertelt: “In Waalwijk heeft 13% van de inwoners moeite met lezen en schrijven. Dat maakt veel dingen moeilijk. Zoals een brief van de overheid begrijpen. Bankzaken regelen. Ook koken kan lastig zijn. Een duidelijk recept en duidelijke ingrediënten: dat helpt.”

Geen moeilijke woorden

De wethouder koos voor linzensoep. Ze vertelde erbij: “Ik ben van Turkse komaf. In de Turkse keuken koken we vaak met linzen. Dit is een favoriete soep. Ook mijn kinderen eten het graag.” Makkelijk vond ze de opdracht niet, gaf ze toe. “Je merkt dat je al snel moeilijke woorden gebruikt. Gelukkig is het gelukt om een begrijpelijk recept uit te werken.” Na afloop gaf de wethouder iedere aanwezige een tasje mee met daarin het recept én alle verse ingrediënten, aangeboden door GO Healthy (een project van GO Waalwijk). “Dan kunnen we het thuis nog eens maken”, aldus de deelnemers.

Taalhuis spreekuur

Het Taalhuis is er voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven. Ook als je rekenen of werken met de computer lastig vindt, helpt het Taalhuis. Het Taalhuis is open tijdens de openingstijden van de Bibliotheek Waalwijk (Wilhelminastraat 4a). Daarnaast is er elke donderdag een Taalhuis-inloopspreekuur tussen 15.00 en 17.00 uur in de Bibliotheek Waalwijk. Op donderdag 30 september en donderdag 14 oktober kun je van 12.30 tot 14.30 uur ook terecht bij het inloopspreekuur in cultureel centrum Zidewinde in Sprang-Capelle. Tijdens het spreekuur helpt een medewerker je graag op weg. Kijk voor meer informatie op www.taalhuismb.nl.

Meer informatie over soepgroepen

Op verschillende locaties in gemeente Waalwijk zijn er wekelijkse soepgroepen. Mensen komen er samen om een maaltijdsoep met brood te nuttigen en voor een gezellig praatje. De soepgroepen worden georganiseerd door ContourdeTwern. Bel voor meer informatie: 0416 – 760 160 (van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur). Het recept voor de linzensoep is online te vinden: https://www.gowaalwijk.nl/recept-dilek-odabasi-taalhuis/

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden