Waalwijk zoekt een nieuwe stadsdichter

De huidige stadsdichter Joep Trommelen
Foto: Pix4Profs/Jan Stads

De termijn van stadsdichter Joep Trommelen loopt af. Daarom is gemeente Waalwijk op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Tot 1 mei kan iedere inwoner van gemeente Waalwijk een gedicht insturen en zich daarmee kandidaat stellen. Op 9 juni zal bekend worden wie de nieuwe stadsdichter wordt.

Sinds 2005 heeft gemeente Waalwijk een eigen stadsdichter. Vincent van den Hoven uit Waspik vervulde de functie van 2005 tot 2007. Hij werd na enkele jaren ‘stilte’ in 2010 opgevolgd door Hans Branderhorst, die het stokje eind 2014 weer doorgaf aan Daphne van Breemen. Zij legde de pen in november 2016 neer en sindsdien is Joep Trommelen actief als stadsdichter. De afgelopen jaren schreef Trommelen 38 gedichten (terug te vinden via www.gowaalwijk.nl/stadsdichter). Bij zijn aanstelling gaf hij aan te willen ‘kietelen’. Zijn doel: “Gedichten schrijven met een knipoog, soms serieus en af en toe een steek uitdelen”, zo liet hij destijds optekenen.

Inzenden voor 1 mei

De nieuwe stadsdichter krijgt de vrijheid om zijn of haar taak naar eigen inzicht in te vullen. Wel worden er enkele voorwaarden gesteld. Zo dient de stadsdichter minimaal tien gedichten per jaar te schrijven, al dan niet op verzoek (bijvoorbeeld voor het inwonersjaarverslag). De stadsdichter is inwoner van gemeente Waalwijk, heeft oog voor actualiteit en weet wat ‘de Waalwijkers’ zoal bezighoudt. Als stadsdichter schrijf je voor een breed publiek. Om de poëtische kwaliteiten van de kandidaten te beoordelen, wordt gevraagd een gedicht in te zenden. De gedichten worden zorgvuldig beoordeeld door een jury, bestaande uit John van den Hoven (wethouder cultuur), Joep Trommelen (de huidige stadsdichter), Anouk van Heesch (directeur Schoenenmuseum), Emely Kok (Bibliotheek Waalwijk) en Romy van Dongen (DichterBijWaalwijk). Tot 1 mei kan iedereen een gedicht insturen en zich daarmee kandidaat stellen. Op 9 juni wordt bekendgemaakt wie zich de komende jaren stadsdichter van Waalwijk mag noemen. Op www.gowaalwijk.nl/stadsdichter is alle informatie te vinden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden