Regenwater voor de was, de tuin en het toilet

Foto: Gemeente Waalwijk

Het toilet doorspoelen, de tuin besproeien en wasjes draaien: sinds begin 2019 gebruikt de familie Versteeg uit Sprang-Capelle hiervoor regenwater. Het wordt opgevangen in een grote, ondergrondse regenput.

Sandra, haar man en hun drie kinderen (10, 8 en 7 jaar) bewonen een voormalige boerderij uit 1936. Enkele jaren geleden werden het achterhuis en de stal ingrijpend verbouwd, deels met gebruik van bakstenen uit een oude boerderij. Dat levert een mooi plaatje op, maar er zit ook een gedachte achter. “We gebruikten meer tweedehands bouwmaterialen. Ik kocht de vensterbanken bijvoorbeeld via Marktplaats”, aldus Sandra. “We maken altijd de afweging: schaffen we iets nieuw aan of is tweedehands ook een optie?”. Sandra is beslist geen ‘groene goeroe’, zoals ze dat zelf noemt, maar vindt het wel belangrijk om bewust te leven en consumeren en dat ook mee te geven aan haar kinderen. “Als de kinderen de kraan te lang laten lopen of te lang douchen, zeg ik daar iets van. Ik leer hen dat het niet vanzelfsprekend is dat er water is. In Afrika moeten mensen soms wel een uur lopen om water te halen, vertel ik dan. Dat maakt wel indruk. Volgens mijn vader zei mijn opa ooit ‘Er komt nog eens een oorlog om water’. En dat moment lijkt er misschien echt wel aan te komen. We móeten zuiniger omgaan met water.”

10.000 liter

Het was de buurman die hen op het idee van een regenput bracht; hij heeft er zelf ook één. Sandra’s vader – volgens haar actief geïnteresseerd in oplossingen voor duurzaam (ver)bouwen – vond zo’n put eveneens een prima plan. “Na de verbouwing moest de tuin nog worden opgeknapt. Dit was hét moment, anders kwam het er niet meer van”, aldus Sandra. En zo werd er eind 2018 met hulp van de buurman en vader een groot gat gegraven, waarin een betonnen put werd geplaatst. Maar liefst 10.000 liter regenwater kan erin worden opgeslagen. Eventuele overloop gaat richting de sloot die achter het perceel loopt. Het is een forse regenput, er zijn namelijk al ondergrondse putten vanaf 2.000 liter. “We hebben een groot dak, dus veel regenwater af te voeren”, verklaart Sandra. De plaatsing was een behoorlijke klus; het had wel meer voeten in de aarde dan alleen het graven van een gat. Om het grondwaterpeil te verlagen, was het noodzakelijk om te draineren en er moest uiteraard een kraan aan te pas komen om de enorme put op z’n plaats te krijgen (foto). Vervolgens werd een pomp aangesloten die in de naastgelegen schuur is geïnstalleerd. De pomp zorgt ervoor dat het regenwater wordt gefilterd en er voldoende water uit de put wordt gepompt richting toilet en wasmachine. Ook waren speciale leidingen nodig om regen- en leidingwater van elkaar gescheiden te houden. Van al die techniek is nu nauwelijks iets zichtbaar: we zien slechts een bescheiden putdeksel in het gazon. De put neemt dus geen gebruiksruimte in beslag.

Droogte

Afgelopen voorjaar viel er erg weinig regen. Wat betekent dat voor de watervoorraad? Sandra: “Dat hebben we inderdaad gemerkt, op enig moment viel de put droog. Op dat moment kunnen we moeiteloos switchen naar leidingwater. De pomp schakelt automatisch over naar leidingwater als de put leeg is.” Levert de regenput een financieel voordeel op? Sandra: “We gebruiken veel minder leidingwater; op basis van dit eerste jaar schat ik een besparing van zo’n 20 procent. Daar staat wel een flinke investering tegenover, dus of we dat zullen terugverdienen? Het geeft vooral een goed gevoel dat we hiermee een steentje bijdragen.”

Familie Versteeg werd met hun ondergrondse regenput genomineerd voor de 1e Duurzaamheidsprijs Waalwijk. Sandra Versteeg: “Ik diende ons verhaal in om anderen te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Om samen te werken aan duurzaamheid is het is belangrijk om mensen te informeren over de mogelijkheden.”

Bron: Gemeente Waalwijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen