Calamiteitenoefening zorglocatie Antoniushof

Foto: Waalwijk.nieuws.nl

Op dinsdag 16 april houdt de gemeente samen met Stichting Maasduinen een evacuatieoefening bij zorglocatie Antoniushof in Waalwijk. Deze oefening wordt onder regie van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant begeleid door de brandweer, het Rode Kruis en de GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio). Tijdens de oefening wordt gekeken of de inzet van burgerhulp effectief is tijdens een evacuatie.

Antoniushof heeft ruim 200 bewoners die lichte tot zware zorg nodig hebben. In zorginstellingen wonen over het algemeen kwetsbare ouderen. Mensen die minder mobiel zijn, zijn vaak niet in staat om zichzelf in veiligheid te brengen. In geval van een incident vraagt het dan ook extra inzet om bewoners van een zorginstelling te evacueren. Het Rode Kruis, de Veiligheidsregio, brandweer en GHOR kijken daarom of de inzet van een vrijwillig burgernetwerk genaamd ‘Ready to Helpers’ hierin een rol kan spelen.

Oefening

Tijdens de oefening in Antoniushof bootsen de partijen een grote calamiteit na die ‘s nachts plaatsvindt. In de nacht is de begeleiding in een zorginstelling als Antoniushof beperkt tot enkele bedrijfshulpverleners. Om de situatie zo echt mogelijk te laten lijken, worden oefenslachtoffers ingezet en wordt in scene gezet dat het nacht is. De oefening moet in beeld brengen wat de kracht van burgerhulp is tijdens een calamiteit en wat ervoor nodig is om burgerhulpverlening succesvol te laten werken. De ‘oefenslachtoffers’ worden door bedrijfshulpverleners van Antoniushof, de brandweer en burgerhulpverleners in veiligheid gebracht.

Bereikbaarheid

Tijdens de oefening is de straat tussen de locatie Antoniushof en De Leest ‘s middags beperkt toegankelijk. De omliggende gebieden zijn bereikbaar, maar er kan enige vertraging optreden. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat de situatie voor iedereen veilig en overzichtelijk blijft.

article
91346
Calamiteitenoefening zorglocatie Antoniushof
Op dinsdag 16 april houdt de gemeente samen met Stichting Maasduinen een evacuatieoefening bij zorglocatie
https://waalwijk.nieuws.nl/gemeente/20190411/calamiteitenoefening-zorglocatie-antoniushof/
2019-04-11T15:54:47+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2017/02/08100032/P1040450-715x408.jpg
Gemeente, Nieuws