Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle herdenken oorlogsslachtoffers

V.l.n.r.: Monument in Waspik, monument in Waalwijk en Jan de Rooijmonument
V.l.n.r.: Monument in Waspik, monument in Waalwijk en Jan de Rooijmonument
Foto: Gemeente

Volgend jaar begint in Nederland de herdenking van 75 jaar bevrijding. In dat kader worden allerlei activiteiten ontplooid, landelijk, regionaal en lokaal. Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle staan in het herdenkingsjaar stil bij de oorlogsslachtoffers uit de drie kernen.

Werkgroep

De gemeente Waalwijk heeft daartoe een werkgroep, waarin de drie heemkundekringen een centrale rol spelen, gevraagd deze taak op zich te nemen. De gemeente ondersteunt en faciliteert de werkgroep. De werkgroep kiest voor drie vormen van herdenken. De eerste bestaat uit herdenkingstegels, een variant op de zogenaamde ‘struikelstenen’, ontworpen en vervaardigd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waar oorlogsslachtoffers hebben gewoond, niet alleen de Joodse slachtoffers. Waspik en Sprang-Capelle hebben – deels omdat veel adressen in het buitengebied liggen – deels omdat bij de oorlogsmonumenten nog geen plaquette is met daarop de namen van de oorlogsslachtoffers, gekozen voor een andere vorm. Het is de bedoeling om in deze twee kernen een bord met namen aan te brengen. Een derde vorm wordt een boek waarin het verhaal van alle oorlogsslachtoffers in de huidige gemeente Waalwijk wordt verteld. Wie waren zij? Waar woonden ze? Hoe oud waren ze toen ze stierven, waardoor zijn ze om het leven gekomen?

Definitie oorlogsslachtoffers

De werkgroep hanteert de officiële definitie van oorlogsslachtoffers van de Oorlogsgravenstichting. Die luidt: ‘Oorlogsslachtoffers zijn burgers en militairen die in de strijd met de vijand of door hun handelingen of houding tegenover de vijand het leven hebben verloren. Ook mensen die tijdens de door de vijand opgelegde internering of vervolging overleden zijn, rekenen we hiertoe. Mensen die zijn omgekomen door oorlogsgeweld zoals een beschieting of bombardement omschrijven wij ook als ‘slachtoffer van de oorlog’. Voor alle slachtoffers geldt dat hun laatste vrijwillige adres volgens de gegevens van de burgerlijke stand in een van de drie kernen van de huidige gemeente Waalwijk was. Ook is het belangrijk om te weten dat de werkgroep slachtoffers meeneemt uit het voormalig Nederlands-Indië voor de periode januari 1942 – 27 december 1949.

Oproep aan nabestaanden

Om hun verhalen zo volledig mogelijk te kunnen vertellen, hebben wij de hulp van nabestaanden, vrienden en kennissen nodig. Heeft u verhalen of foto’s? Meldt dit dan bij één van de lokale heemkundekringen. Het kan natuurlijk ook dat de bestaande lijsten niet compleet zijn of onjuist zijn. Neem dan contact met ons op. Deze lijst is te vinden op de website van de betreffende heemkundekring. Wij hopen op uw medewerking om tot een waardige en zinvolle herdenking te kunnen komen.

Voor meer informatie bijgaand de mailadressen van de drie heemkundekringen:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen