Gemeente Waalwijk krijgt 5 sterren bij WOZ-beoordeling

Foto: Waalwijk.nieuws.nl

Gemeente Waalwijk scoort al 4 jaar op een rij het oordeel goed: 4 sterren. Afgelopen week kwam hier de felbegeerde 5e ster bij: ‘Goed, meerdere jaren’. Een waardering die een gemeente niet zomaar krijgt, hiervoor moet je jaren goed scoren bij de beoordeling door de Waarderingskamer.

De Waarderingskamer houdt toezicht op de kwaliteit van de WOZ-taxaties (Waardering onroerende zaken) die gemeenten doen. Zij zorgen ervoor dat inwoners en bedrijven erop kunnen vertrouwen dat de kwaliteit van de WOZ-taxaties van hun pand goed is. Een gemeente scoort één tot vijf sterren. Een of twee sterren is een onvoldoende. Bij één ster mag een gemeente zelfs geen WOZ-belasting innen en dat kost een gemeente veel geld.

Een 5e ster krijg je niet zomaar van de Waarderingskamer. “Daar moet je echt jaren je best voor doen”, zegt wethouder John van den Hoven. Hij ziet het als een welverdiend compliment van de Waarderingskamer voor het team Belastingen van de gemeente. “Het is altijd fijn om van een instantie als de Waarderingskamer te horen dat we onze zaakjes goed op orde hebben”.

Berekenen WOZ-waarde

Gemeenten berekenen de WOZ-waarde ieder jaar door vast te stellen wat een huis waard zou zijn als het wordt verkocht. Die waarde wordt gebruikt voor de onroerende zaakbelasting, maar ook bij de inkomstenbelasting en de berekening van huurprijzen. Bij de verkoop van een huis kan de WOZ-waarde ook belangrijk zijn, omdat kopers er zeker van willen zijn dat ze niet te veel betalen.

Ook voor huurders is een juiste WOZ-waarde van belang: de waarde kan worden meegenomen in de berekening van de huurprijs. Voor bedrijven is de WOZ-waarde een factor bij de vennootschapsbelasting. Het is daarom belangrijk dat de WOZ-waarde klopt. Zowel voor de overheid als voor burgers.