Week van de Jonge Mantelzorger in Waalwijk

Foto: Waalwijk.nieuws.nl

Van 4 tot en met 10 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Vanzelfsprekend!?, het Bossche platform voor jonge mantelzorgers, werkt samen met twaalf Brabantse gemeentes voor er- en herkenning van een soms onzichtbare groep jongeren.

De gemeente Waalwijk steunt de Week van de Jonge Mantelzorger met als doel om het onderwerp meer bespreekbaar te maken en meer bewustzijn bij zowel jonge mantelzorgers, naasten en professionals te creëren. Hiermee hoopt de gemeente op een preventieve werking: zodat jongeren sneller ondersteuning vragen of hiernaartoe geleid worden door hun omgeving.

Activiteiten

De Week van de Jonge Mantelzorger staat in het teken van de bewustwordingscampagne “Ik Zorg, Ik Zorg, Wat Jij Niet Ziet”. Via posters, ansichtkaarten, commercials, een website en Facebookpagina wordt aandacht gevraagd voor de onzichtbaarheid van de groep jonge mantelzorgers. In twaalf deelnemende gemeentes vinden daartoe uiteenlopende activiteiten plaats. In de gemeente Waalwijk verzorgt ContourdeTwern een tour langs vier middelbare scholen: SG de Overlaat, MET Praktijkonderwijs Waalwijk, Walewyc-mavo en het Dr. Mollercollege. Tijdens de tour worden de leerlingen door middel van een vragenlijst en loterij gevraagd naar hun ervaring met mantelzorg.

Startschot

De Week van de Jonge Mantelzorger is het startschot voor erkenning en herkenning van jonge mantelzorgers. Door jongeren, hun naasten en professionals. In het verlengde van de week van de Jonge Mantelzorger wil de gemeente Waalwijk graag samen met maatschappelijke partners vervolgactiviteiten en interventies ontwikkelen en organiseren.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met een hulpbehoevend gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, met bijvoorbeeld een chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische aandoening. Uit onderzoek wijst dat 1 op de 4 jongeren mantelzorger is. Deze mantelzorgers worden vaak niet als zodanig herkend. Hierdoor hebben zij kans op overbelasting of andere nadelige effecten, zoals lagere schoolprestaties.

Deelnemende gemeentes

Meijerijstad, Den Bosch, Boxtel, Heusden, Waalwijk, Tilburg, Dongen, Hilvarenbeek, Son & Breugel, Nuenen, Oisterwijk en Etten-Leur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen