Informatiemiddag over glaucoom

Oogarts Nicole Bemelmans doet een oogheelkundig onderzoek.
Foto: ETZ Fotografie & Film | Maria van der Heyden

TILBURG – Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) houdt woensdagmiddag 11 maart op locatie ETZ Elisabeth van 13.30 tot 16.15 uur een informatiemiddag over glaucoom, een ziekte die de oogzenuw beschadigt. De informatiemiddag vindt plaats vanwege Wereld Glaucoom Week.

De Wereld Glaucoom Week is een internationaal initiatief van oogartsen en patiëntenverenigingen om aandacht te vragen voor de oogziekte glaucoom. “Glaucoom is een chronische ziekte, omdat je vaak niet weet dat je glaucoom hebt”, zegt oogarts Nicole Bemelmans. “Het is een sluipende dief van je gezichtsvermogen die je niet zijn gang moet laten gaan, maar vroeg moet betrappen en uit alle macht moet tegenwerken om blindheid te voorkomen.”

Programma

  • 13.30-14.00 uur Ontvangst (koffie/thee)
  • 14.00-14.05 uur Welkom door Johan Camps, voorzitter Oogvereniging
  • 14.05-14.45 uur Glaucoom en behandelmogelijkheden Nicole Bemelmans, oogarts ETZ
  • 14.45-15.05 uur Wat zijn de mogelijkheden bij Visio? Johan Damen, medewerker expertisecentrum Visio
  • 15.05-15.20 uur Pauze (koffie/thee)
  • 15.20-16.00 uur Ervaringsdeskundigen aan het woord
  • 16.00-16.15 uur Vragen en afsluiting

Locatie: Aula (route 73) ETZ Elisabeth, Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg
Datum: Woensdag 11 maart
Tijd: 13.30 tot 16.15 uur
Aanmelden: vóór 4 maart via [email protected]

Andere activiteiten Glaucoom Week

Naast de informatiemiddag kunnen patiënten en bezoekers van het ETZ een oogdrukmeting laten doen om te weten of ze glaucoom hebben en wordt een druppelinstructie gehouden. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op: www.etz.nl/glaucoomweek2020

Wat is glaucoom?

Bij glaucoom raakt de oogzenuw langzaam beschadigd en neemt het gezichtsveld af. Meestal komt dat door een te hoge oogdruk, waardoor je geleidelijk slechter gaat zien. Dit gaat vaak zo langzaam dat je pas doorhebt dat er iets mis is als de oogzenuw al erg beschadigd is. De ziekte kan niet worden genezen. Daarom is glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid en blindheid. De ziekte kan wel sterk worden afgeremd als deze tijdig wordt opgespoord en de verhoogde oogdruk wordt behandeld.