Indrukwekkende lezing ‘Leven met en na Auschwitz’ op 20 oktober

Foto: Flickr

Op zondag 20 oktober om 14:30 uur staat een indrukwekkende lezing gepland in de Sint Jan te Waalwijk. Die middag neemt Herman Teerhöfer de toehoorders mee in de getuigenissen die hij zelf optekende van oud-kampgevangenen uit het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Hun unieke getuigenissen vormen een appèl tegen discriminatie en voor meer tolerantie in onze huidige samenleving. De entree tot deze lezing is gratis, na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Herman Teerhöfer heeft de afgelopen acht jaar 83 overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 97 jaar) geïnterviewd in Nederland, België, Duitsland, Israël en Engeland. In de lezing doet Herman verslag van de interviews en gaat hierbij in op de vraag waaruit mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden. Ook geeft hij antwoord op de vraag hoe deze mensen om zijn gegaan met hun traumatische ervaringen en zin gegeven hebben aan hun verdere leven. Aan de hand van korte video-interviewfragmenten (2 à 5 min) die Herman met Nederlandse Auschwitzoverlevenden gehouden heeft, licht hij toe hoe zij zich geestelijk staande hebben gehouden in Auschwitz en verschillende andere kampen, balancerend tussen hoop en vrees. De geïnterviewden hebben in verschillende kommando’s in Auschwitz gewerkt, zoals in het Auschwitzorkest en het Kanada Kommando. Hun levensverhaal vormt het uitgangspunt. De unieke getuigenissen (sommigen hebben Anne Frank meegemaakt in Westerbork en Auschwitz) zijn voorbeelden van het zoeken naar krachtbronnen om weerstand te kunnen bieden aan gevangenschap, onderdrukking en uitputting.

Over de spreker

Herman Teerhöfer (1975) is als geestelijk verzorger en theoloog werkzaam in de zorgsector. Hij is zeer begaan met de vraag hoe mensen zin geven aan hun bestaan en waar mensen kracht uit putten, met name onder moeilijke omstandigheden. Herman kan levendig en gepassioneerd vertellen, en wisselt dit af met audiovisuele fragmenten.

Iedereen welkom

Iedereen is zondag 20 oktober van harte welkom in de Sint Jan. De entree is zoals altijd gratis bij de culturele activiteiten van de Vrienden van Sint Jan de Doper. De lezing start om 14.30 uur en de deuren staan vanaf 14.00 uur voor u open. In de pauze is er gelegenheid een kop koffie of thee te drinken. Na afloop wordt gevraagd om een vrije gift die bedoeld is om de kosten van de organisatie van deze activiteit te kunnen betalen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden