Fietsen langs oorlogsmonumenten in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

Foto: IVN

Zaterdag 14 september is het Open Monumentendag. IVN geeft dan speciale aandacht aan de cultuurhistorie van de Loonse en Drunense Duinen en organiseert een fietstocht met een duingids.

Kom met ons op deze dag en bezoek drie van de vijf oorlogsmonumenten in het gebied, 73 jaar na de oorlog. De tocht is van 10.00 uur tot ongeveer 13.00 uur en start bij de parkeerplaats van Landgoed Bosch en Duin, Schoorstraat 50 in Udenhout.

We bezoeken het monument bij Bosch en Duin, het Udenhouts Mariakapelletje en het Vredesmonument in Kaatsheuvel. De gids laat je verder sporen uit het verleden zien zoals bomkraters en een loopgraaf. Natuurlijk komt ook de natuur volop aan bod en hoor je meer over het kappen van het bos ten behoeve van het stuifzandherstel. Dit laatste brengt overigens ook gevaren met zich mee… Namelijk dat granaten bloot komen te liggen. De fietstocht – met soms een korte wandeling – duurt ongeveer drie uur en is 18 kilometer lang.

Informatie en aanmelden

  • Meld je aan via de activiteitenkalender op www.np-deloonseendrunenseduinen.nl.
  • IVN Brabant verzorgt de fietstocht. Bel of mail via 088 500 3110 of [email protected].
  • Locatie: op de parkeerplaats van Landgoed Bosch en Duin, Schoorstraat 50 in Udenhout.
  • Prijs: € 7,50 voor volwassenen en € 5 voor kinderen vanaf 9 jaar.
  • Vooraf aanmelden is nodig zodat voldoende gidsen beschikbaar zijn.
  • Graag om 09.45 uur aanwezig zijn zodat de groep op tijd kan vertrekken.
  • De tocht is van 10.00 uur tot ongeveer 13.00 uur
  • Vanwege de veiligheid mogen kinderen mee vanaf 9 jaar.
  • We gaan ervan uit dat iedereen met eigen fiets komt. Eventueel kun je een fiets huren bij camping De Duinhoeve (www.duinhoeve.nl) of bij De Rustende Jager (www.de-rustende-jager.nl).

Over IVN

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!