RKC Waalwijk – Toen het nog warm was als het koud was

Foto: Michel Geers

Soms loop ik de straat uit, langs het RKC-stadion en kijk ik een beetje meewarig naar een leeg stadion met nooit gevulde stoelen. Vak JJ is afgezet. Dat scheelt onderhoud en personeel denk ik, maar resulteert wel in stoeltjes die het hele jaar door onbezet zijn.

Zelfs in de winter, als het zo ontzettend koud, kil en guur kan worden in stadions, is er een groot deel van de stoeltjes dat geen warme billen heeft om zich één keer in de twee weken 95 minuten aan op te warmen.

Ik ben nooit een trouwe supporter geweest, maar ik heb – wellicht omdat ik er 200 meter vandaan woon en een voetballiefhebber ben – toch wel een aantal wedstrijdjes meegepikt. Toen ik nog klein was, een jaar of tien denk ik, voelde dat stadion als een machtige, kolkende bak met warmte. Dat kwam door die grote groep enthousiastelingen die met al haar warmte de ploeg de juiste kant op schreeuwde. Dan was het niet koud. Ook niet in de winter. Dat waren tijden dat FC Groningen nog werd afgedroogd (met 4-0) en dat er op de 8ste plek werd geëindigd – in de Eredivisie welteverstaan. Hetzelfde seizoen dat PSV met 2-1 het nakijken had en dat Co Adriaanse nog aan het Mandemakers stadion refereerde als ‘een stadion waar het altijd spookt’.

Dat spoken doet het er nu op een andere manier. Als ik er nu dan langs loop en ik zie het stadion waar het vak JJ dat compleet is afgezet, waar de stoeltjes altijd kou lijden, waar de overige tribunes met moeite gevuld worden, waar nu voor punten gevochten moet worden tegen het tweede elftal van PSV en waar een 8ste plaats in een divisie lager een streven te mooi is; dan verlang ik weemoedig terug naar de tijd dat het stadion 7.500 toeschouwers telde en naar toen het nog op de goede manier spookte in het Mandemakers stadion.

Naar toen het nog warm was, ook als het koud was.

Maar, weemoedige verlangens bieden niet heel veel hoop om het stadion in de toekomst tot de nok toe te vullen denk ik, dus laat ik meneer Mandemakers – die het stadion sinds kort weer in handen heeft – maar wat suggesties doen voor de opvulling van vak JJ.

Suggestie 1: Tijdens de wedstrijd Dave Roelvink een set laten draaien voor vak JJ. Hier hebben de voetballers dan misschien een beetje last van, maar het houdt de sfeer er in ieder geval goed in.

Suggestie 2: Een wietplantage in vak JJ, voor de voordelen hiervan verwijs ik je door naar een van mijn eerdere columns. In vak JJ is het dan in ieder geval het hele jaar warm!

Suggestie 3: Tijdens de wedstrijd een concert van de Notenkrakers. Is een keer iets anders dan zo’n saaie concertzaal. Daarnaast is het voor beide partijen leuk; de voetballers krijgen andere liederen toegezongen en de artiesten eens een wat ander publiek. Mooie kruisbestuiving.

Suggestie 4: SLEM in vak JJ. Met op elk stoeltje een ander schoentje? Ik zeg maar iets.

Suggestie 5: En ik wil hier bijzeggen dat dit toch echt wel de laatste optie is. Een optreden van De Loco Loco Discoshow; zie dit als een soort van ‘last resort’, maar altijd beter dan een leeg vak natuurlijk!

Welke optie het ook wordt, het wordt in ieder geval weer warmer.

In de winter dan hé.

Joep


Wie is Joep?

Joep heeft een korte historie (26) van banen en reizen en schrijft met zijn eigen bedrijf JouwTekstman voor verschillende platforms en opdrachtgevers. In de column ‘Joeps kijk op Waalwijk’ verwondert hij zich over zaken die zich binnen de stadsgrenzen afspelen. Hij doet dat met een frisse blik en vaak een ironische ondertoon. Elke oneven week op vrijdag.

Lees ook de andere columns van Joep:

article
66649
RKC Waalwijk - Toen het nog warm was als het koud was
Soms loop ik de straat uit, langs het RKC-stadion en kijk ik een beetje meewarig
https://waalwijk.nieuws.nl/column/20170929/rkc-waalwijk-toen-nog-warm-was-als-koud-was/
2017-09-29T08:45:47+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2017/06/09112832/Joep-Klerx.jpg
column, Joep, rkcwaalwijk
Column, Nieuws