WikiWaalwijk 

Foto: Michel Geers

Heb je dat ook weleens, dat je op een zondagmiddag niks te doen hebt en de Wikipedia-pagina van Waalwijk opzoekt en deze uit gaat pluizen op zoek naar feitjes die je nog niet wist? Nee? Dan heb je geluk, want ik heb het voor je gedaan. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet.

De gemeente Waalwijk heeft 47.427 inwoners die onderverdeeld zijn in de drie woonplaatsen genaamd Waspik (4.995), Sprang-Capelle (9.815) en Waalwijk (31.620).

Deze 47.427 inwoners hebben ongeveer 68 vierkante kilometer om op rond te rennen. Of: rennen én zwemmen, want zo’n 3 km2 van die 68 is wotter. ‘Wotter’ is Waalwijks voor water, maar dat staat niet op Wikipedia.

Tot 1950 hadden we een treinstation. Nu dus niet meer en dat is waardeloos. Vooral als je bijvoorbeeld stage loopt op een bedrijventerrein in Breda. Je moet dan om daar met het openbaar vervoer te komen naar de bushalte bij jou in de buurt lopen, de bus naar Den Bosch pakken, van daaruit de trein naar Breda, van daaruit de bus weer naar het bedrijventerrein en dan met de benenwagen naar het betreffende bedrijf. Geschatte reistijd: 2 uur en 14 minuten. Conclusie: In 1950 kon je qua stage zonder auto veel meer kanten op.

We hebben een binnenhaven die verbonden is met de Bergsche Maas. Dit houdt in dat je misschien met de boot sneller op dat bedrijventerrein in Breda bent dan met het openbaar vervoer. Daarnaast heeft Waalwijk zijn naam aan deze haven te danken. De naam stamt namelijk af van “wijk op de wal” – op de wal van die haven dus.

Onze postcode gaat van 5140 tot 5146 en van 5160 tot 5165. Dit is verder niet heel boeiend.

Wat wellicht bekend is, is dat de huidige burgemeester Nol Kleijngeld heet. Wat waarschijnlijk minder bekend is, is dat hij voluit ‘Arnoldus Marinus Petrus (Nol) Kleijngeld’ heet en hij een eigen Wikipedia-pagina heeft. Nol is al 10 jaar burgemeester van Waalwijk. Reden voor een feestje zou ik zeggen.

Waalwijk heeft een hoop bekende Nederlanders voortgebracht. Ongeveer de helft daarvan is voetballer. Maar natuurlijk kan Yuri goed turnen, Olcay goed ontwerpen, en is Nabil heel grappig.

Voor degenen die er nooit bij stil hebben gestaan; de naam van theater De Leest refereert naar een schoenleest. Zo is een schoenleest de basis voor het maken van een schoen. En is Theater De Leest de basis voor het maken van kunst. Het staat natuurlijk buiten kijf dat Waalwijk sinds de vorige eeuw veelal bekend is geworden door de leder- en schoenenindustrie. Hierover is verrekte (Wolluks voor ‘heel erg’) weinig te vinden op de Wikipedia-pagina. Eigenlijk staat alleen het museum vermeld. Wat natuurlijk jammer is, gezien de invloed die dit heeft gehad op Waalwijk als stad.

Sommigen pleiten dat Waalwijk meer moet doen met het feit dat ze een historie in de leder- en schoenenindustrie hebben. Het museum verplaatsen. Ergens een standbeeld van een schoen neerplanten. Of zelfs de roepnaam van Waalwijk veranderen.

Voor die laatste groep heb ik nog een leuk feitje.

Tijdens een van de belangrijkste periodes van het jaar heeft Waalwijk al een gepaste roepnaam.

‘Schoenlapperslaand’

Joep


Wie is Joep?

Joep heeft een korte historie (26) van banen en reizen en schrijft met zijn eigen bedrijf JouwTekstman voor verschillende platforms en opdrachtgevers. In de column ‘Joeps kijk op Waalwijk’ verwondert hij zich over zaken die zich binnen de stadsgrenzen afspelen. Hij doet dat met een frisse blik en vaak een ironische ondertoon. Elke oneven week op vrijdag om 12 uur.

Lees ook de andere columns van Joep:

article
64502
WikiWaalwijk 
Heb je dat ook weleens, dat je op een zondagmiddag niks te doen hebt en
https://waalwijk.nieuws.nl/column/20170818/wikiwaalwijk/
2017-08-18T12:00:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2017/06/09112832/Joep-Klerx.jpg
Column, Nieuws