Een imposant bouwwerk

Foto: Michel Geers

Een groots bouwwerk. Een prachtig embleem om de stad Waalwijk op de kaart te zetten. Iets waardoor we als we in Spanje mensen uit andere delen van Nederland tegenkomen kunnen zeggen, ‘ja ik kom uit Waalwijk, je weet wel, met dat hele imposante bouwwerk dat je ziet als je erlangs rijdt.’ Een majestueus affiche voor mensen die de stad Waalwijk normaliter slechts passeren.

Geen idee waar ik het over heb? Precies. Want imposant is het in ieder geval niet. En dat vind ik het probleem van dat hele ding genaamd ‘De Naald’. Als je nog steeds geen idee hebt waar ik het over hebt rechtvaardigt dat mijn punt alleen maar meer. Tijdens de ombouw van de N261 kwam er op de rotonde boven de snelweg tussen Piet Klerkx en Landgoed Driessen de kans om een kunstwerk neer te zetten waar passanten vanuit heinde en verre – bijvoorbeeld bezoekers van de Efteling – ‘u’ tegen zouden moeten zeggen. Maar, Waalwijk op de kaart zetten middels een heftig bouwsel op een verkeerspunt waar ie-der-een ooit weleens langskomt was schijnbaar teveel gevraagd. Want in plaats van een imposante constructie liet men ‘de Naald’ dus staan als nalatenschap van een tijdperk van bouwen aan de N-weg en als ‘monument de la Waalwijk’. Een doel dienend als onderdeel van een provinciaal totaalplaatje.

Het probleem van ‘de Naald’ is dat hij amper boven de gemiddelde lantaarnpaal uit prijkt. En dat ‘de Naald’ zo onopvallend is dat hij z’n naam alleen eer aan doet op het moment dat je gaat zoeken naar een naald in een hooiberg. ‘De Naald’ is 21 meter hoog, maar omdat hij op de bodem van een tunnelbak is gebouwd, komt hij slechts 15 meter boven het wegdek uit. Ter illustratie, een Abies nordmanniana (dat is een kerstboom) kan 40 meter hoog worden, er zijn duikplanken met een hoogte van 10 meter en het wereldrecord hink-stap-sprong staat op 18,29 meter.

Laten we om een beeld te schetsen een grove schatting maken en zeggen dat er gemiddeld tien auto’s per minuut langs dit architectonisch bouwsel rijden. In de spits veel meer en ’s-nachts een stuk minder, maar gemiddeld tien. Dat betekent dat er per dag ongeveer 14.400 auto’s de Naald passeren. Dat betekent dat er per week ongeveer iets meer dan 100 duizend auto’s de Naald passeren. En dat houdt dan weer in dat er jaarlijks meer dan 5.2 miljoen (5.200.000) auto’s langs deze kans rijden. Iets zegt me dat dit rekensommetje niet gemaakt is alvorens de bouw van het prul.

In plaats daarvan waren de provinciale belangen te groot, heeft de gemeente geen inspraak gehad en moet het geheel van bouwwerken op deze N261 (waaronder deze dus in Waalwijk) een vaag nut dienen met de naam ‘Dream Port Lane’; een beeldkwaliteitsplan van de provincie Brabant dat de N261 zogenaamd prachtig totaalplaatje moet geven. Jammer.

Het hoeft geen ‘Gouden Draak’ te zijn welke gebruikt wordt als ontmoetingsplek of een creatie als de Eiffeltoren welke bijna bekender is dan de stad zelf. Het had zelfs geen architectonisch wonder hoeven zijn. Maar om daar nu een veredelde lantaarnpaal met een afmeting van tussen een hoge duikplank en een flinke hink-stap-sprong neer te planten vind ik dan weer de andere kant van het spectrum.

Had er dan een kerstboom neergezet, dan bestond er in ieder geval de kans nog dat het over 160 jaar een bezienswaardigheid was geweest.

Joep


Wie is Joep?

Joep heeft een korte historie (26) van banen en reizen en schrijft met zijn eigen bedrijf JouwTekstman voor verschillende platforms en opdrachtgevers. In de column ‘Joeps kijk op Waalwijk’ verwondert hij zich over zaken die zich binnen de stadsgrenzen afspelen. Hij doet dat met een frisse blik en vaak een ironische ondertoon. Elke oneven week op vrijdag om 12 uur.

Lees ook de andere columns van Joep:

article
64006
Een imposant bouwwerk
Een groots bouwwerk. Een prachtig embleem om de stad Waalwijk op de kaart te zetten.
https://waalwijk.nieuws.nl/column/20170804/een-imposant-bouwwerk/
2017-08-04T12:00:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2017/06/09112832/Joep-Klerx.jpg
Column, Nieuws