‘SLEM, bijna open’ bijna open

Foto: Michel Geers

Vanaf dit weekend kan Waalwijk genieten van ‘SLEM bijna open’. En een feestelijke opening zal ‘SLEM bijna open’ openen. Een feest als opening voor iets wat bijna open is. Dat betekent dus dat ze niet open zijn, maar bijna. Maar eigenlijk ook niet bijna, want pas in 2020. Maar laten we het toch vieren. Want ‘SLEM bijna open’ moet de periode markeren tussen de sluiting van het Nederlands Leder en Schoenenmuseum en de opening van het totaalconcept SLEM.

Een periode die helaas niet bol staat van de positiviteit. Zo wist de gemeente niet onmiddellijk of het huidige beoogde gebouw gerenoveerd, of dat er een nieuw pand neergeplant zou worden. Nu leek het platleggen van een historisch pand, om ruimte te bieden aan nieuwbouw voor de huisvesting van een historisch museum mij überhaupt niet zo’n goed idee. Maar daar komt bij dat de renovatie 2,5 miljoen euro minder zou kosten. Een bedrag waar makkelijk een ‘SLEM-bijna-bijna-open feestje’, een ‘SLEM-is-goed-onderweg feestje’ en een ‘SLEM-is-er-bijna-maar-nog-niet-helemaal feestje’ van bekostigd kan worden. Of, voor dat geld kan de gemeente een jaar lang elk weekend twee gratis ijsjes met twee bolletjes aan elk kind in Waalwijk uitdelen (10.500 kinderen x 2,20 euro per ijsje x 2 ijsjes x 52 weekenden = 2,4 miljoen euro).

Na wikken en wegen is er gekozen voor de goedkoopste oplossing; renoveren. Maar, tot overmaat van ramp is nu gebleken dat er een tekort op de begroting is van het hele project. 1,9 miljoen euro; dat zijn een heleboel ijsjes en een flink aantal ‘we-zijn-nog-niet-open feestjes’. SLEM komt er financieel niet uit en neemt daarom deze week afscheid van haar twee directeuren. De gemeenteraad beslist volgende week of ze negen ton zal schokken om de boel te redden. Een verschrikkelijk tafereel voor zowel gemeente Waalwijk als SLEM.

Er is dus niet zo veel te vieren. ‘SLEM bijna open’ staat voor een periode van een inmiddels bijna beruchte samenwerking tussen stichting en gemeente. Ik wil niet oordelen over waar de schuld van het euvel ligt, maar zoals in ieder slecht huwelijk heeft het verhaal waarschijnlijk twee kanten. Als het einde maar in zicht blijft, zodat ‘SLEM bijna open’ straks niet de aankondiging blijkt te zijn van een vechtscheiding. Laat het doel – een goede impuls voor Waalwijk en het museum – de middelen vooralsnog heiligen, zodat we er uiteindelijk met z’n allen op vooruit gaan. Want begrijp me niet verkeerd, het idee van het totaalconcept SLEM vind ik een goed idee. Alleen de manier waarop het gelopen is, is zo jammer.

15 juni is het zover. Dan weten we of SLEM wel of niet door kan en de financiële hulp krijgt die het nodig heeft. Ik vraag me af of ‘SLEM bijna open’ vandaag nog open gaat, maar ik hoop het wel. En om de goede spirit erin te houden wil ik bijna – eind september denk ik – een ‘Bijna Kerstfeest’ vieren. Dat feest zal bol staan van de leuke activiteiten en is bedoeld om de regenachtige periode te markeren tussen het einde van de zomer en het begin van kerst. Een locatie heb ik nog niet, daarover later meer. De entree is in ieder geval gratis en ik had bijna gratis ijs voor elk kind geregeld, maar dat is door een fout in de begroting helaas niet gelukt. Toch hoop ik jullie allemaal te zien. Wordt vast gezellig.

Of in ieder geval bijna dan.

Wie is Joep?

Joep heeft een korte historie (26) van banen en reizen en schrijft met zijn eigen bedrijf JouwTekstman voor verschillende platforms en opdrachtgevers. In de column ‘Joeps kijk op Waalwijk’ verwondert hij zich over zaken die zich binnen de stadsgrenzen afspelen. Hij doet dat met een frisse blik en vaak een ironische ondertoon. Elke oneven week op vrijdag om 12 uur.

article
61380
‘SLEM, bijna open’ bijna open
Vanaf dit weekend kan Waalwijk genieten van ‘SLEM bijna open’. En een feestelijke opening zal
https://waalwijk.nieuws.nl/column/20170609/slem-bijna-open-bijna-open/
2017-06-09T12:00:42+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2017/06/09112832/Joep-Klerx.jpg
Joep, SLEM
Column, Nieuws