112

Politie waarschuwt voor dure slotenmakers

Foto: Politiekeurmerk

Het gebeurt altijd ’s avonds of ’s nachts. Kom je thuis, ben je je sleutel kwijt of breekt je sleutel af. Vloeken, tieren, maar je wilt toch naar binnen.

Even googlen dan maar… Ah…gevonden, een slotenmaker. “Kunt u komen.” “Natuurlijk, starttarief, voorrijkosten, reparatiekosten, een nieuw slot, arbeidskosten X 2 personen en uiteindelijk een rekening van €1300,-. Dat is wel heel veel geld, denk je naderhand.

Er zijn bedrijven die zulke woekerprijzen vragen. En de politie kan hier niets aan doen, immers u sluit een contract af met dat bedrijf.

De meeste klachten gaan over internet advertenties Nood24 en Slotenmaker-sleutelmaker. Deze bedrijven adverteren en je ziet ze vaak als eerste als je googelt op ‘slotenmaker’. Er staat vaak Adv. bij. Achter deze advertenties zitten meestal bedrijven die de telefoon aannemen en de klus doorzetten naar een slotenmaker bij je in de buurt. De slotenmaker betaalt een bepaald bedrag voor de klus aan deze tussenpersoon.

Tips:

  • Pas op voor slotenmakers die met een advertentie vaak bovenaan in Google staan. Kijk naar de kleinere lokale slotenmakers, scroll iets verder naar beneden.
  • Pas op voor bedrijven die werken als tussenpersoon. Ze hebben niet altijd een 0900- of 0800-nummer, maar gebruiken ook regionale netnummers.
  • Ga alleen met bedrijven in zee die vooraf een duidelijke prijsindicatie geven. Laat je aan de telefoon niet afschepen met alleen een opgave van de voorrijkosten. Bel dan gewoon een andere slotenmaker.
  • Bespreek van tevoren alle kosten zoals voorrijkosten, noodtarief, avondtoeslag en materiaalkosten.
  • Als de slotenmaker pas achteraf 21% btw bij het bedrag optelt, hoef je dit niet te betalen. Prijzen voor consumenten moeten namelijk inclusief btw worden vermeld. Er zijn signalen dat sommige slotenmakers zeer ernstige bedreigingen uiten als je weigert te betalen. Als dit alle perken te buiten gaat, zeg dat je de politie zult bellen.
  • Check of er adresgegevens op de site van de slotenmaker staan.
  • Ga met een lid van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde(NSSG) in zee.
  • Hecht geen waarde aan het Erkende Slotenmakers Keurmerk. Er zijn geen ‘erkende slotenmakers’ en het keurmerk is opgezet door online marketingbedrijf Leadle. Het is niet meer dan een stempel dat Leadle aan eigen partners toekent.
  • Spreek een vaste prijs af.

Volgens brancheorganisatie NSSG mag het overdag openen van een deur zonder veiligheidsstrip op het kozijn niet meer dan €125 inclusief btw kosten.

Om niet in de ellende te komen….

Leg reservesleutels bij vrienden, familie of je buren. Dan heb je altijd een sleutel achter de hand.

Bron: Politie


  • Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met onze gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan!
  • Of kies voor de Waalwijk App (iOSAndroid). Voor meer info KLIK HIER
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen