112

Dierenactivisten zetten verkeer stil op de A59 vanwege konijnenleed

Activist Peter Janssen vlak voor zijn actie in Waalwijk
Foto: Marvin Doreleijers

Het verkeer op de A59 is donderdagmiddag bij Haarsteeg tot stilstand gekomen door een actie van vier dierenactivisten waaronder Peter Janssen uit Vught, beter bekend als de Vegan Streaker.

De actie vond plaats bij Waalwijk en Haarsteeg. Onder het viaduct van de A59 kwamen de actievoerders tot stilstand. De actie duurde tot halfzes. De politie heeft tenminste één activiste opgepakt.

De actie was om aandacht te vragen voor konijnenleed. De dierenactivisten van de Stichting Konijn in Nood, die Peter Janssen heeft opgericht, zijn boos over het ‘extreme dierenleed’ dat volgens hen in de commerciële konijnenhouderij plaatsvindt. Volgens de activisten leven duizenden konijnen in Nederland in kleine kooien.

De VID meldde dat de file in de richting van Den Bosch door de actie wat opliep. De actievoerders reden zij aan zij en staken fakkels af. Sommige weggebruikers reden er via de vluchtstrook omheen.

De stichting vindt dat er te weinig wordt stilgestaan bij het leed. “Daarom willen wij nu letterlijk stilstaan bij het dierenleed dat zich achter de gesloten deuren van de vee-industrie afspeelt”, schrijft ze op Facebook.

Hoewel steeds meer supermarkten stoppen met het verkopen van konijnenvlees, is het nog niet overal in de ban gedaan. Tijdens de actie was er boven de snelweg een spandoek worden gespannen met daarop de namen van de supermarkten waar het vlees nog wel te koop is.

Bron: Brabants Dagblad

Foto: Marvin Doreleijers